Mitä on asiantuntijatyö?
Tällä kertaa ajattelimme hieman aukaista tiivistetysti isännöintialan ammattimaisesta tekemisestä ja mitä osa-alueita isännöintitoimiston ja isännöintitiimin tehtäviin muun muassa kuuluu.
Isännöitsijän työn lähtökohtana on asunto-osakeyhtiön tai kiinteistöyhtiön operatiivinen johtaminen, jota ohjaa asunto-osakeyhtiölaki, monet normit ja säännöt sekä lukuiset alalle ominaiset ohjeet.
Isännöitsijä tekee johtamis-, asiantuntija-, ja organisointityötä ja hoitaa työssään monipuolisesti taloyhtiön asioita.
Joskus kuulee vieläkin kysymyksen, että ”no mitä se isännöitsijä arjessaan tekee?”
No, Isännöitsijähän on asunto-osakeyhtiön tai kiinteistöyhtiön operatiivinen johtaja, joka johtaa yhtiötä hallituksen ja yhtiökokouksen antamien päätösten mukaisesti. Taloyhtiön hallituksen ohjeistamana isännöintitoimisto hoitaa taloyhtiön hallintoa, kirjanpitoa ja varainhoitoa sekä huolehtii moninaisen arjen pyörittämisestä kiinteistössä.
Isännöitsijän tehtäviin kuuluvat erilaiset taloyhtiön asiat, kuten asumiseen/ omistamiseen liittyvien asioiden selvittämistä, palveluiden selvittämistä ja johtamista, välillä myös palveluiden kilpailutusten hoitamista ja talon vika- ja häiriötilanteiden selvittämistä.
Isännöitsijä myös edustaa taloyhtiötä sopimuskysymyksissä ja koordinoi esimerkiksi huoltojen sekä siivousten ja korjausten sekä erilaisten teknisten asioiden selvittämistä, laskemista ja tilaamista. Lisäksi isännöitsijä tarjoaa työssään hallitukselle valideja neuvoja ja näkemyksiä päätöksenteon tueksi. Isännöitsijän työskentely perustuu siis erilaisten kiinteistöön liittyvien asioiden, kuten hallinnon, talouden ja juridiikan hallintaan. Isännöinnin ammattimaisessa, eettisessä ja vastuullisessa toiminnassa korostuvat muun muassa huolellisesti ja tilaajan edun mukaisesti toimiminen, avoimuuden edistäminen, toimialan lainsäädäntöjen ja normien tunteminen sekä ammattitaidon ylläpitäminen ja -kehittäminen.
Isännöitsijä työskentelee isännöintiyrityksissä, jolla on toimeksiantosopimus (ts. asiakassuhde) kiinteistön ja toimiston välillä. Toimeksiantosopimuksella määritetään kuukausittaiset tehtävät ja erikseen korvattavat tehtävät. Tämä on hyväksi tavaksi muodostunut käytäntö lähinnä siitä syystä, että kiinteistöjen hallinnassa on jatkuvasti tehtävää ja sitten on paljon tehtäviä, joita ei tehdä kuukausittain, mutta niitä kuitenkin kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin. Näin myös asiakkaan näkökulmasta tällainen tapa on kustannustehokasta. Monesti nämä tehtävät ovat myös sellaisia, ettei kukaan muu tee niitä syystä tai toisesta.
Isännöitsijän pitää siis pystyä taloyhtiön hoitajana ja neuvonantajana analysoimaan erilaisia asioita, mikä vaatii laaja-alaista osaamista. Tätä syvempää osaamista varten isännöintitoimistossa on myös palkkalistoilla senioriosaamista. Työssä tarvitaan itsenäistä työskentelyotetta, järjestelmällisyyttä, organisointitaitoja, loogista ajattelukykyä, vuorovaikutustaitoja, tarkkuutta ja vastuuntuntoa. Hyvä suullinen ilmaisutaito auttaa isännöitsijää neuvonta- ja selvitystehtävissä. Jatkuva kehittyminen ja kouluttautuminen on tärkeää. Isännöitsijän koulutus voi olla kaupallista, teknistä tai hallinnollista, ja ammattitutkintoja voi suorittaa työkokemuksen kartuttua. Näin kehittyy ja syntyy ammattimainen tekeminen, jota kutsutaan ammattitaidoksi.
Anssi Pakkanen, tj