Taloyhtiöille tukea energiaremonttiin
>> Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää vuoteen 2022 mennessä yhteensä 100 miljoonaa euroa energia-avustusta. Sitä voi hakea asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin enimmillään 6 000 euroa asuntoa kohti. Energiaremontti voi kannattaa ilman avustustakin.
Teksti: Joni Nikkola
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA on myöntänyt vuoden alusta alkaen energia-avustusta asuinkiinteistöjen korjauksiin ja korjausten suunnittelukustannuksiin. Uusi tukimuoto on osa hallituksen ilmastotavoitteita.
– Kyse on avustuksesta asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjauksiin, ARAn ylitarkastaja Johanna Heikkilä kertoo.
Vuonna 2020 avustusta on tarjolla 20 miljoonaa euroa, vuosina 2021 ja 2022 molempina vuosina 40 miljoonaa euroa. Korjaushankkeesta riippuen sitä voi saada jopa tuhansia euroja asuntoa kohti.
– Lämmitysmuodon vaihto on hyvin tyypillinen. Siirrytään vaikka poistoilman lämmöntalteenottoon tai maalämpöön. Älykkäät ohjausjärjestelmät kiinnostavat, yhtiöstä riippuen yhdistettynä ikkuna-, ovi- tai kylmiöremontteihin ja lisäeristykseen.
Ratkaisut rakennuskohtaisia
Toimenpiteiden täytyy parantaa rakennuksen energiatehokkuutta rakentamisvuoteen verrattuna. Asuinkerros- ja rivitaloissa tavoitellaan 20 prosenttia parempaa energiatehokkuutta kuin ympäristöministeriön asetuksen vähimmäistaso.
Kerrostaloissa vähimmäistaso on 15 prosenttia, jolloin parannusta vaaditaan kaikkiaan 32 prosenttia. Rivitaloissa taas asetus vaatii vähintään 20 prosentin parannusta, joten lisävaatimuksen kera vaadittu parannus kohoaa 36 prosenttiin. Jos asunto-osakeyhtiö koostuu pientaloista, vähimmäistaso on 20 prosenttia ja lisävaatimus 30 prosenttia, jolloin vaadittu parannus on kaikkiaan 44 prosenttia. Näillä kriteereillä avustusta voi saada enintään 4 000 euroa tai 50 prosenttia hyväksytyistä kustannuksista.
Jos energiatehokkuutta parannetaan uusilta rakennuksilta vaaditulle lähes nollaenergiatasolle, avustusta voi saada enimmillään 6 000 euroa tai 50 prosenttia. Jos yhtiö on tavoitellut nollaenergiatasoa, mutta tavoite ei täyty, hakemus ei mene hukkaan. Silloin tukea voidaan myöntää alemman 4 000 euron tason mukaisesti. Avustuksen määrää pystyy arvioimaan ARAn sivuilla olevalla laskurilla.
E-luku ratkaisee
Remontin suunnittelukustannusten on täytynyt muodostua lokakuun alusta 2019 ja korjauskustannusten kuluvan vuoden alusta alkaen. Kesäkuun 2020 loppuun asti avustusta voidaan myöntää remonttikustannuksiin, jotka ovat syntyneet kuluvan vuoden ensimmäisen puoliskon aikana, vaikka avustushakemus jätettäisiin vasta remontin jo alettua. Heinäkuun alusta alkaen täytyy toimittaa hakemus liitteineen ARA:lle ennen töiden aloittamista.
Avustusta voi saada rakennuksen iästä riippumatta. Energiatehokkuuden parannusta mitataan laskennallisen energiatehokkuuden vertailuluvun eli E-luvun avulla. Asiantuntijan täytyy laatia liitteeksi selvitys ja kustannusarvio toimenpiteistä, joilla vaadittu energiatehokkuus saavutetaan. ARAn energiatodistusrekisterissä on listattu pätevöityneet energiatodistuksen laatijat.
Päätökset ratkaistaan rakennuskohtaisesti, ja energiatehokkuuden parannus todennetaan virallisella E-todistuksella.
– Jos asuinrakennus on rakennettu ja otettu käyttöön vuonna 1950, niin sille lasketaan silloinen E-luku. Asiantuntija laatii selvityksen toimenpiteistä, joilla uusi E-luku saavutetaan.
E-luku ilmaisee rakennuksen laskennallisen ostoenergian kulutusta neliömetriä kohden vuodessa. Luku ei kerro suoraan rakennuksen energiankulutuksesta, sillä energiantuottotapoja painotetaan eri tavoin energiamuotokertoimella.
Rakennuksen pinta-alasta ainakin puolet pitää olla ympärivuotisessa asuinkäytössä. Toimenpiteiden täytyy olla tarkoituksenmukaisia suhteessa odotettavissa olevaan asuinkäyttöaikaan ja asuinkäyttötarpeeseen, eivätkä ne saa aiheuttaa vaaraa tai haittaa rakennukselle, sen ympäristölle tai naapureille. Samaan toimenpiteeseen ei voi myöskään saada muuta julkista avustusta.
ARAlle toimitetaan remontin jälkeen maksatushakemus, jolloin tarkastellaan avustuskelpoisuuskriteerejä. Ne koostuvat hakijasta, tehdyistä toimenpiteistä ja muutoksessa energiatehokkuudessa. Maksatusta voi hakea viimeistään 31.10 mennessä viimeisenä maksuvuonna. Avustus myönnetään vain, jos energiatehokkuus paranee suunnitellusti ja se on osoitettu energiatodistuksella. Heikkilä muistuttaa, että muutkin avustusmuodot kannattaa pitää mielessä.
Energiansäästö kannattaa muutenkin
Tampereen seudulla toimivan Isännöintitoimisto Kiinteistöjuridian teknisen yksikön vetäjä Toni Niemi kertoo, että yhtiö on toteuttanut energiaremontteja vuosien varrella noin 40 kappaletta.
– Ne ovat olleet pitkälti maalämpöjä, mutta on myös hybridiratkaisuja, jos se on ollut taloyhtiölle taloudellisesti järkevin ratkaisu.
ARAn avustus on Niemen mukaan herättänyt kiinnosta, mutta avustuksen saaminen vaatii käytännössä muitakin toimia energiamielessä.
– Urakan täytyy olla laaja, ja sen tulee lähteä jostain muusta kuin pelkästä tästä maalämmöstä tai lämmöntalteenotosta. Pelkästään niillä ei yleensä saavuteta haluttua tavoitetasoa, vaan se täytyy ajatella esimerkiksi ulkokuoren tai ikkunoiden tai näiden yhdistelmän kautta.
Energiaremontti yleensä kannattaa, vaikka avustusta ei saisikaan. Vuonna 2015 Tiina Pennasen Aalto-yliopistolle tekemässä diplomityössä todettiin, että energialuokka vaikuttaa pyyntihintaan enemmän kuin sen pitäisi vaikuttaa energiankulutuksen ja -hinnan perusteella. A–C-luokkien arvo on 4,1 prosenttia korkeampi kuin D-E-luokkien.
Säästöä tulee myös käyttökuluissa. Niemen mukaan taloudelliset säästöt ovat yleensä 50–60 prosenttia, mutta parhaimmillaan heidän remonteissaan on päästy yli 70 prosentin säästöön.
– Tämä on ainoa taloyhtiöhanke, joka tavallaan maksaa itse itsensä. Kun lähdet tätä toteuttamaan, niin säästät niin paljon rahaa lämmityskustannuksissa, että pystyt maksamaan lainan pois säästyneellä osuudella.
Kerrostalokohteissa lämmöntalteenotto toteutetaan Niemen mukaan tavallisesti osana energiaremonttia, jos se on taloudellisesti järkevää.
– Ei meidän kannata maalämpöäkään käyttää yhtään enempää kuin on tarve, jos me saadaan hukkalämpöä jälleen kierrätettyä. Kaikki säästynyt lämmitys kuitenkin edesauttaa myös hiilidioksiidi päästöjen vähennystä, etenkin siirryttäessä esimerkiksi kivihiilellä tuotetusta kaukolämmöstä esimerkiksi vesivoimalla tuotettuun sähköön – maalämpöön ja lämmön talteenottoon.
Jos taloyhtiössä on tehty aikaisemmin energiatehokkuutta parantavia remontteja, niistä on etua hakemisen kannalta. Avustusta niihin ei ole enää mahdollista saada, mutta ne otetaan huomioon E-lukua verratessa.
– Tarkistetaan yhtiön elinkaari siihen pisteeseen, mikä on ollut rakennushetken tilanne ja mikä se on nyt. Jos on jotain tehty, niin mietitään, päästäisiinkö aikaisemmat remontit mukaan ottamalla tavoiteltuihin lukuihin.
Jos kriteerit täyttyvät, niin avustukset ovat silloin pienempiä.
– 4 000–6 000 euroa voi tulla kysymykseen esimerkiksi silloin, jos saadaan tehtyä hyvä kokonaispaketti esimerkiksi maalämmöstä ja ulkovuorista, Niemi avaa.